Miten estää WhatsApp-tilin kaappaus?

WhatsApp on yksi suosituimmista pika­viesti­palveluista, joten sen käyttämisessä on myös omat vaaransa. Toimi näin, jotta WhatsApp-tiliäsi ei kaapata.

Miten estää WhatsApp-tilin kaappaus?

Onko WhatsApp-tilini kaapattu?

Verkko­rikolliset ja hakkerit ovat taitavia tekemään temppujaan ilman kiinni­jäämistä. Siksi myös heidän uhrinsa eivät aina huomaa, jos joutuvat hakkeroinnin kohteeksi tai heidän laitteellaan on virus.

Kaikenlainen epä­tavallinen toiminta WhatsApp-tililläsi voi olla merkki siitä, että joku on hakkeroinut tilisi. Ole varuillasi, jos saat ilmoituksen uudesta kirjautumisesta tai huomaat selittämättömiä muutoksia profiilisi tiedoissa, tuntemattomia yhteys­tietoja ja viestejä, joita et muista lähettäneesi.

Myös ilmoitukset sala­sanan vaihdosta sekä todennus­pyynnöt ovat merkkejä, että tilisi on kaapattu tai olet joutunut hakkeroinnin kohteeksi. Ole varovainen, jos saat pyytämättä varmennus­koodin sisään­kirjautumista varten, sillä joku muu voi yrittää kirjautua sisään ja kaapata WhatsApp-tilisi. Älä jätä näitä viestejä huomiotta, äläkä missään tapauksessa jaa sovelluksen varmennus­koodia muiden kanssa. Hakkerit tarvitsevat tunnistautumiseen käytetyn koodin päästäkseen käsiksi WhatsApp-tiliisi, joten pidä koodeista hyvää huolta.

Tarkista myös yhdistetyt laitteet sovelluksen asetuksista ja poista kaikki tuntemattomat WhatsApp-tiliisi yhdistetyt laitteet. Jos huomaat tuntemattoman laitteen ja pelkäät, että joku muu voisi käyttää tiliäsi, voit kirjautua ulos kaikilta yhdistetyiltä laitteilta käyttämällä tilisi ensi­sijaista puhelinta. Mahdolliset hakkerit ja muut nuuskijat potkaistaan ulos heti WhatsApp-tililtäsi, kun poistat tuntemattomat laitteet.

Miten suojaat WhatsApp-tilin?

Ennalta­ehkäisy on aina ehdottomasti parempi tapa suojata WhatsApp-tili kuin toimia vasta, kun vahinko on jo ehtinyt sattua. Ensi alkuun kannattaa noudattaa WhatsAppin omia neuvoja. Tässä kolme tärkeintä tapaa suojata WhatsApp-tili kaappausta ja huijauksia vastaan:

  • Älä jaa rekisteröinti­koodiasi. Saat rekisteröinti­koodin valitsemaasi puhelin­numeroon teksti­viestillä. Tarvitset koodin kirjautuaksesi WhatsApp-tilillesi.
  • Ota kaksi­vaiheinen tunnistautuminen käyttöön. Moni- ja kaksi­vaiheinen tunnistautuminen suojaavat tiliäsi lisäämällä yli­määräisen vaiheen kirjautumiseen. Tämä ei päde ainoastaan WhatsApp-tilien suojaukseen, vaan yli­päätään kaikkiin käyttäjä­tunnuksiin. Muista, että myös verkko­rikolliset voivat kytkeä kaksi­vaiheisen tunnistautumisen päälle onnistuessaan kaappaamaan WhatsApp-tilin.
  • Suojaa henkilö­kohtaisia tietojasi. Mene WhatsAppin asetuksiin ja tarkista, mitä tietoja muut näkevät sinusta. Älä myöskään jaa mitään liian arka­luontoista tietoa itsestäsi.

Nämä neuvot auttavat alkuun, mutta muista noudattaa myös seuraavia vinkkejä vahvistaaksesi WhatsApp-tilisi suojausta entisestään:

  • Älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä.
  • Älä jätä laitettasi vartioimatta.
  • Ole varovainen julkisissa Wi‑Fi-verkoissa ja käytä VPN:ää.
  • Lataa sovelluksia vain virallisista sovellus­kaupoista.
  • Estä roska­posti­viestit ja epäilyttävät puhelin­numerot.
  • Pidä sovelluksesi ja laitteesi ajan tasalla.
  • Käytä virus­torjuntaa.

Laitteiden jakaminen ja äly­puhelimen hankkiminen perheen pienimmille on nykyään yleistä. Jaetut WhatsApp-ryhmät ovat käteviä yhteyden­pitoon, mutta muista pitää huolta, että kaikki perheen­jäsenet osaavat käyttää internetiä turvallisesti. Voit suojata koko perheesi samalla F‑Secure Total ‑tilauksella, sekä mobiili­laitteilla että tieto­koneella.

Miten toimia, jos tilisi kaapataan

Haitta­ohjelmat ja kohdennetut kaappaus­yritykset voivat vaarantaa WhatsApp-tilin inhimillisen virheen tai riittämättömän suojauksen seurauksena. Vaihda tilisi sala­sana välittömästi joutuessasi hakkeroinnin tai kaappaus­yrityksen kohteeksi, olipa kyseessä WhatsApp tai jokin muu palvelu.

Päivitä myös muiden tiliesi suojaus, jos olet käyttänyt niillä samaa sala­sanaa kuin WhatsApp-tililläsi. Tästä syystä jokaisella tilillä tulisi olla eri sala­sana: useampi käyttäjä­tili joutuu alttiiksi kaappaukselle, jos käytät samoja sala­sanoja monessa paikassa. Voit luoda itsellesi vahvoja sala­sanoja ja säilyttää ne kaikki sala­sanaojen­hallinta­ohjelman avulla.

Voit saada kaapatun WhatsApp-tilin uudelleen haltuusi kirjautumalla sisään ja estämällä pääsyn luvattomilta käyttäjiltä. Kirjaudu sisään tilillesi puhelin­numerollasi ja saat teksti­viestillä kuusi­numeroisen rekisteröinti­koodin. Älä jaa tätä koodia kenellekään muulle, sillä hakkerit voivat kaapata WhatsApp-tilisi koodin ja puhelin­numerosi avulla.

Omien tiliesi suojaamisen lisäksi ilmoita myös muille yhteys­tiedoissasi, että WhatsApp-tilisi on kaapattu. Muut osaavat varoa profiililtasi lähetettyjä viestejä, kun varoitat heitä kaappauksesta. Hakkerit pyrkivät käyttämään uhriensa luottamusta hyväkseen, ja mikä olisikaan parempi tapa kuin tekeytyä joksikin muuksi?

Ole yhteydessä WhatsAppin asiakas­tukeen, jos et tiedä mitä tehdä ja et saa kaapattua tiliä uudelleen haltuusi.

Yleisiä uhkia WhatsApp-tilillesi

Hakkerit ovat ovelia ja heillä on käytössään useita tapoja huijata sinua. He voivat käyttää hyväkseen sekä käyttäjiä että itse palvelun haavoittuvuuksia kaapatakseen kohteensa WhatsApp-tilin. Varo näitä uhkia suojataksesi tilisi.

Tietojen­kalastelu

smishing eli SMS phishing on yleinen huijaus ja verkko­rikollisuuden muoto. Kyseessä on versio tietojen­kalastelusta, jossa huijauksen välineinä toimivat teksti­viestit ja pika­viesti­palvelut. Smishing-hyökkäykset ovat poikkeuksellisen häijyjä, sillä hyökkääjä voi ujuttaa viestejä vanhoihin viesti­ketjuihin, tehden huijauksen tunnistamisesta erittäin vaikeaa. Smishing-viesteissä kohdetta kehotetaan toimimaan välittömästi tai viestissä on mukana linkkejä huijaus­sivustoille.

Haittaohjelmat

Haitta­ohjelmat ovat pienempi uhka mobiili­laitteille kuin tieto­koneille. Tästä huolimatta myös niistä voi olla paljon harmia äly­puhelimellesi. Esi­merkiksi vakoilu­ohjelmat voivat tarkkailla tekemisiäsi mobiili­laitteellasi ja tallentaa puhelimesi näytöllä tapahtuvia asioita sekä näppäilemiäsi tunnus­lukuja. Tämä altistaa myös WhatsApp-tilisi kaappaukselle. Tieto­koneesi selaimessa toimivan WhatsApp Webin ansiosta palvelua voidaan käyttää myös muualla kuin vain iOS- ja Android-mobiili­laitteilla.

Käyttäjän manipulointi

Käyttäjän manipulointi viittaa erilaisiin hyökkäyksiin ja huijauksiin, joiden yhteisenä tavoitteena on saada kohde toimimaan tietyllä tavalla. Tämä voi tarkoittaa esi­merkiksi WhatsAppin varmennus­koodin jakamista tai muun arvokkaan tiedon luovuttamista, minkä avulla hyökkääjä voi kaapata tilin. Kavallettuja tietoja voidaan käyttää myös identiteetti­varkauteen.

Suojaa kaikki laitteesi verkon uhkilta

Mobiili­laitteet tarvitsevat tieto­koneiden lailla kattavaa suojausta hakkereita ja muita uhkia vastaan. F‑Secure Total suojaa kaikki laitteesi yhdellä tilauksella. Totalin palkittu virus­torjunta pitää haitta­ohjelmat loitolla samalla, kun sen VPN helpottaa internetin käyttöä yksityisesti ja turvallisesti jopa julkisessa verkossa. Täydennä tieto­turvaasi identiteetin suojauksella sekä sala­sanojen­hallinta­työ­kaluilla, jotka estävä tunnuksiasi sekä arvokkaita tietojasi joutumasta vääriin käsiin. Kokeile Totalia ilmaiseksi!

Lue lisää ja kokeile ilmaiseksi