Jos tietokoneesi yhtäkkiä hidastuu, saat outoja ponnahdusikkunoita selaimeesi tai havaitset jotain muuta epäilyttävää laitteellasi, voi kyse olla haittaohjelmasta. Haittaohjelmia kutsutaan myös termillä malware, joka tulee englannin kielen sanoista malicious software
. Haittaohjelma on laaja käsite, johon kuuluvat muun muassa troijalaiset, tietokonemadot sekä vakoilu- ja kiristysohjelmat. Haitalliset ohjelmat vaarantavat kyberturvallisuutesi, ja siksi uhat on hyvä oppia tunnistamaan.
Haittaohjelmien teknologia on pitkälti sama kuin tavallisten ohjelmistojen. Haittaohjelman tarkoitus on kuitenkin aiheuttaa vahinkoa ja hyödyntää tartutettua laitetta esimerkiksi tietojenkalasteluun tai palvelunestohyökkäykseen. Rikollisia kiinnostavat muun muassa pankki-, henkilö- ja käyttäjätiedot sekä salasanat. Uhri ei usein edes huomaa arkaluonteisten tietojensa joutuneen vääriin käsiin, ennen kuin vahinkoa on jo ehtinyt tapahtua. Tyypillistä haittaohjelmille on myös, että laite kaapataan kokonaan tai että monelle laitteelle tunkeudutaan samanaikaisesti.
Haittaohjelmien uhkiin kuuluu:
Haittaohjelmat kategorisoidaan leviämisen, toiminnan ja haittatyypin perusteella. Haittaohjelmat eivät leviä pelkästään tietokoneilla, vaan myös mobiililaitteet ja tabletit ovat houkuttelevia kohteita. Ne voivat myös levitä eri käyttöjärjestelmien välillä laitteesta riippumatta. Suojataksesi laitteesi haittaohjelmilta, on tärkeää tunnistaa haittaohjelmien eri tyypit ja niiden tunnusmerkit.
Virus
Tietokonevirus on tyypillinen haittaohjelma, jota käytetään esimerkiksi kyberhyökkäysten yhteydessä. Vaikka viruksia käytetään usein yleisnimikkeenä kaikille haitallisille ohjelmille, kyseessä on tietynlainen haittaohjelma, joka käyttää hyväkseen aukkoja ohjelmien tietoturvassa ja ujuttaa uutta koodia ohjelmaan. Kun ohjelma taas käynnistetään, voi virus esimerkiksi tuhota laitteen tiedostoja tai estää sitä käynnistymästä.
Troijalainen
Troijalainen näyttää tavalliselta ohjelmistolta tai tiedostolta, mutta todellisuudessa se on naamioitu virus, joka varastaa luottamuksellisia tietoja, kaappaa laitteen tai vakoilee sen toimintaa. Troijalainen voi piileksiä esimerkiksi huijausviesteissä ja pystyy tartuttamaan laitteesi monilla haittaohjelmilla samanaikaisesti.
Tietokonemato
Tietokonemato kopioi itsensä helposti laitteelta toiselle ja leviää siksi nopeasti. Mato ei vaadi vuorovaikutusta käyttäjän kanssa aiheuttaakseen tuhoa, vaan se hyödyntää puutteita käyttöjärjestelmän tietoturvassa.
Mainosohjelma
Mainosohjelmat tunnetaan myös englanninkielisestä termistä adware. Nämä haittaohjelmat tunnistaa odottamattomista mainoksista tai ponnahdusikkunoista. Laitteesi voi saada mainosohjelman esimerkiksi hyväksyessäsi haitallisen ohjelmiston tai sovelluksen käyttöehdot.
Ransomware
Termillä ransomware viitataan kiristysohjelmiin, jotka salaavat tai lukitsevat tiedostoja, käyttäjätilejä ja laitteita. Verkkorikolliset vaativat uhreiltaan lunnaita lukituksen purkamiseksi. Usein lunnaat vaaditaan jonain kryptovaluuttana, sillä niiden jäljittäminen on vaikeaa. Rikollisten lunnasvaatimuksiin ei kuitenkaan kannata taipua, sillä uhrilla ei ole mitään takuita lukituksen purkamisesta. Sen sijaan lunnaiden maksaminen vain kannustaa rikollisia jatkamaan kiristysohjelmien levittämistä. Uhri voi tietämättään myös rahoittaa järjestäytynyttä rikollisuutta tai terrorismia. Jätä siis kiristäjien vaatimat lunnaat maksamatta ja ilmoita asiasta viranomaisille.
Vakoiluohjelma
Vakoiluohjelman avulla rikollinen seuraa laitteesi viestintää, selaustietoja ja muuta tietoliikennettä. Vakoiluohjelma voi myös muuttaa laitteen asetuksia mahdollistaen muiden haittaohjelmien asentamisen uhrin tietämättä. Vakoiluohjelmat tunkeutuvat laitteellesi muun muassa haitallisten linkkien kautta.
Haittaohjelmia on useita erityyppisiä, joten sinun täytyy myös osata varautua monipuolisesti. Alla olevan listan avulla vältät haittaohjelmat kaikilla laitteillasi.
Haittaohjelmien tunnistaminen voi olla vaikeaa, koska niiden leviäminen ei välttämättä vaadi ihmisten toimintaa, kuten linkin klikkaamista. Olemme keränneet tuntomerkkejä, joiden avulla tunnistat haittaohjelmien merkit erilaisissa tilanteissa.
Näistä kaikki eivät automaattisesti kerro, että laitteellasi on haittaohjelma. Laitteet hidastuvat käytön myötä ja niiden akkujen varaus heikkenee, varsinkin jos akun päästää toistuvasti tyhjenemään täysin. Myös laitteen tai yksittäisen ohjelman kaatumiselle voi olla viaton syy. Kannattaa kuitenkin mieluummin olla liian varovainen, kuin antaa haittaohjelmien tehdä tuhojaan.
Jos yhtäkkiä saat näytöllesi varoituksia siitä, että laitteellasi olisi haittaohjelma, kyse voi olla huijauksesta. Päästäksesi eroon kuvitteellisesta haittaohjelmasta, sinun täytyy ladata ohjelma tai applikaatio, jossa haittaohjelma oikeasti piileksii. Laitteellasi ei siis alun perin ollut haittaohjelmaa, vaan varoitukset toimivat houkuttimina sellaisen asentamiseen.
Marraskuussa 2021 Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficomille raportoitiin tavallista enemmän tekstiviestitse leviävistä haittaohjelmista. Kyse oli monesti niin sanotuista FluBot-haittaohjelmista, jotka kehottivat tekstiviestin vastaanottajia avaamaan viesteissä olevia linkkejä. Viesteissä kerrottiin, että henkilö on vastaanottanut esimerkiksi ääniviestin. Ohessa ollutta linkkiä painamalla käyttäjän laitteelle tunkeutui haittaohjelma.
Tuhannet suomalaiset lankesivat kyseisiin FluBot-huijausviesteihin, sillä ne kirjoitettiin selvällä suomen kielellä. Viesteissä ei kuitenkaan käytetty ääkkösiä ja linkit sisälsivät useita outoja erikoismerkkejä. Nämä olisivat voineet toimia varoituksena, että meneillään oli jotain epäilyttävää. FluBot-kampanja on levinnyt Suomessa myös aikaisemmin. Tällöin kohteena olivat postilähetysten seurantalinkit. Vaikka uhri ei olisikaan tilannut mitään, hän on voinut saada viestejä, kuten Pakettisi on matkalla, seuraa sitä tästä linkistä
. Klikkaamalla linkkiä laitteelle tunkeutui haittaohjelma.
Tekstiviestitse leviävät haittaohjelmat eivät ole ainoita Suomessa liikkuvia kyberturvallisuusuhkia. Jokainen kuluttaja on yhtä houkutteleva haittaohjelman kohde eikä tartunnan estäminen onnistu ilman kunnollista suojautumista. Suojaa kaikki laitteesi kattavilla virustorjuntaohjelmilla ja muista lähestyä netissä leviäviä ilmiöitä aina varoen.
Voit itse tehdä paljon estääksesi haittaohjelmia tartuttamasta laitteitasi. Pääset pitkälle jo harkitsemalla mitä klikkaat ja millaisia tiedostoja lataat. Valitettavasti tämä ei aina riitä, joten tarvitset luotettavan virustorjunnan tueksesi.
F‑Secure Total tarjoaa ensiluokkaista virustorjuntaa, jonka avulla pidät sekä tietokoneesi että mobiililaitteesi puhtaana haittaohjelmista. Totalin VPN:n avulla voit käyttää internetiä yksityisesti, minkä lisäksi saat käyttöösi monipuoliset työkalut salasanojen hallintaan sekä identiteettisi suojaamiseen. Kokeile F‑Secure Totalia ja pysy turvassa haittaohjelmilta.