Olet varmasti joskus törmännyt outoon ja yllättävään viestiin tai hämmentynyt kilpailun voitosta, johon et tietääksesi ole edes osallistunut. Roskapostit ovat ajankohtainen ongelma jokaiselle sähköpostin ja internetin käyttäjälle ja kyseiset viestit ovat yleistyneet vuosien varrella huimasti. Sähköpostin kautta huijarit tavoittavat suuren kohderyhmän pienin resurssein. Vaikka pelkästään murto-osa vastaanottajista menisi haitallisen viestin ansaan, voivat huijarit kuitenkin saada tuottoa roskapostien avulla. Taitavien ja joskus jopa tunteisiin vetoavien perusteiden peitossa olevia huijaavia viestejä voi usein olla vaikea tunnistaa.
Lyhyesti sanottuna roskaposti, myös tunnettu nimellä spämmi englanninkielisestä sanasta spam, tarkoittaa luvattomia massaviestejä. Roskapostiksi määritellään myös sosiaalisessa mediassa tai pikaviestipalvelun kautta lähetetty viesti, joka koetaan ärsyttäväksi tai haitalliseksi. Lähettäjän tavoitteena on päästä käsiksi vastaanottajan yksityisiin tietoihin, kuten käyttäjätunnuksiin, salasanoihin tai pankkitietoihin.
Nykyään sähköpostipalveluista löytyy usein valmis roskapostisuodatin, jonka avulla roskapostiksi luokitellut viestit ohjautuvat automaattisesti roskapostikansioon. Vaikka näistä suodattimista tuleekin tehokkaampia teknologian kehittyessä, roskapostien totaaliseen hävittämiseen ei ole vielä keksitty keinoa.
Roskaposteja on paljon erityyppisiä ja niitä on monesti vaikea tunnistaa. Roskaposti voi liittyä esimerkiksi kaupalliseen, poliittiseen, uskonnolliseen, humoristiseen tai muuhun henkilökohtaiseen aiheeseen. Kyseiset viestit tulevat usein ulkomailta mutta myös kotimaiset roskapostiksi luokitellut viestit ovat yleistyneet. Listaamme yleisimmät roskapostin muodot tunnusmerkkeineen helpottaaksemme niiden tunnistamista.
Tietojenkalastelu (phishing)
Tämäntyyppisen roskapostin kanssa kannattaa olla erittäin varuillaan, sillä tietojenkalastelu on vuosien varrella kasvanut huimaa tahtia. Lähettäjän tavoitteena on yleensä päästä käsiksi vastaanottajan yksityisiin tietoihin, esimerkiksi pankkitunnuksiin tai salasanoihin, viestissä olevien linkkien tai tiedostojen klikkausten kautta. Termillä smishing puolestaan viitataan tekstiviestitse tai pikaviestipalvelujen välityksellä tapahtuvaan tietojenkalasteluun.
Väärennetty lähettäjä
Tyypillistä roskapostille on, että lähettäjä väittää viestissä olevansa ystäväsi, muu tuttu henkilö, valtiollinen elin tai palvelu, johon sinulla on käyttäjätunnukset. Näyttönimeä, eli etunimeä ja sukunimeä, jotka näkyvät sähköpostiosoitteen kohdalla, on helppo vaihtaa. Viestit, joissa sinun kerrotaan voittaneen kilpailu ovat myös klassinen esimerkki roskapostista.
Teknisen tuen huijaus
Jos saat viestin, jossa lähettäjä kertoo sinulle ilmenneestä teknisestä ongelmasta, kyse voi olla roskapostista. Sinua kehotetaan soittamaan suoraan tiettyyn numeroon tai ottamaan yhteyttä esimerkiksi IT-tukeen. Lähettäjä näyttää useasti olevan jokin suuri ja tunnettu yhtiö, esimerkiksi Microsoft, mutta oikeasti viesti on lähetetty huijarin väärennetystä sähköpostiosoitteesta.
Tunteisiin vetoaminen
Vetoamalla tunteisiin yritetään yleensä saada vastaanottaja toimimaan toivotulla tavalla esimerkiksi sympatian avulla. Kyseessä on usein tavoite rahallisesta hyödystä huijarille. Nämä roskapostit tunnistaa esimerkiksi vakavia sairauksia tai yllättäviä perintöjä koskevista aiheista ja vastaanottajalta pyydetään yleensä suoraa rahallista apua. Tähän kategoriaan kuuluvat myös niin sanotut rakkaushuijaukset, joissa viestin lähettäjän tavoitteena on uhrinsa hurmaaminen.
Haitallinen koodi (malspam)
Kyseiset sähköpostit sisältävät haitallista koodia, minkä kautta tietokoneesi saa haittaohjelman tai viruksen. Kyse voi olla vakoiluohjelmista, troijalaisista, kiristyshaittaohjelmista tai niin sanotuista keyloggereista, jotka piileksivät esimerkiksi PDF- tai Word-dokumenteissa ja PowerPoint-esityksissä.
Mainokset
Nämä roskapostit ovat suhteellisen itseään kuvaavia ja koskevat väärennettyjä mainoksia, jotka yrittävät huijata sinut ostamaan tuotteita tai palveluja. Mainostettuja tuotteita tai palveluja ei kuitenkaan ole olemassa, tai mainos johtaa sinut haitalliselle sivulle.
Tilausansat
Tilausansa on tapa johtaa kuluttajia harhaan ja huijata heidät tekemään tilaussopimus, jonka peruuttaminen on tehty erittäin vaikeaksi. Huijauksen uhri saadaan jollain verukkeella, kuten kilpailuun tai kyselyyn osallistumisella, tekemään tietämättään tilaus. Vaikka tällaiset tilaukset eivät sido kuluttajaa, moni maksaa niistä tulevan laskun.
Kaikki käyttäjät ovat yhtä houkuttelevia roskapostin kohteita ja uhreja. Kaikki voivat altistua, ja tulevat varmasti myös altistumaan, roskapostille ennemmin tai myöhemmin. Roskaposti ei ole ainoastaan yksityishenkilöitä piinaava vaiva, vaan siitä kärsivät myös isommat kohteet, kuten yritykset ja organisaatiot.
Alla olemme listanneet syitä, miksi roskaposti on haitallista sekä sinulle että yrityksille.
Mikäli huomaat oudon viestin, kannattaa sinun tarkistaa se tai poistaa se heti. Roskapostisuodatin auttaa automaattisesti haitallisten viestien karsimisessa, mutta siitä huolimatta roskapostit tulevat toisinaan perille ilman vastaanottajan lupaa. Muutamalla helpolla keinolla voit kuitenkin parantaa suojaasi haitallisia ja asiattomia viestejä vastaan.
Tiesitkö esimerkiksi, että voit muuttaa sähköpostin asetuksia niin, että palvelin automaattisesti tunnistaa haluamasi viestit roskapostiksi ja myös siirtää ne roskapostikansioon? Kyseisiä asetuksia kannattaa hyödyntää, koska näin sinun ei itse tarvitse tarkistaa ja poistaa kaikkia haitallisia viestejä. Listaamme viisi askelta, joita seuraamalla huomaat roskapostit ajoissa ja suojaudut niiltä entistä paremmin.
Ensimmäinen sähköinen roskaposti lienee lähetetty jo ennen internetin kehittymistä yhdysvaltalaisessa ARPANET-tietokoneverkossa 1970-luvun lopussa. Roskaposti-termin käytön sanotaan alkaneen Monty Pythonin komedianäytelmästä, jossa käsitettä käytettiin koskien ei-toivottua asiaa, suorastaan haukkumasanana. Näistä ajoista lähtien roskapostit ovat yleistyneet merkittävästi ja sähköpostipalvelimien ollessa suuressa käytössä esimerkiksi yritysmaailmassa, huijarit ovat hyödyntäneet kyseisiä kanavia spämmiviesteille.
Sähköpostin alkuajoilla 1990-luvulla roskapostisuodattimet eivät vielä olleet yhtä kehittyneitä kuin tänään. Vaikka suodattimet ovat tänä päivänä jo itsestäänselvyys, tulee jokaisen internetin- ja sähköpostin käyttäjän itse harkita, ovatko saapuneet viestit asiallisia ja kannattaako niitä avata vai ei.
Tee arjestasi turvallista ja lue lisää F‑Securen vinkeistä turvalliseen netinkäyttöön!
F‑Secure Total turvaa laitteesi roskapostiviestien haitallisia linkkejä sekä viesteissä piileskeleviä viruksia vastaan. Valitettavasti roskapostiviestit eivät ole ainoa verkossa vaaniva uhka. Mitä ikinä verkkorikolliset keksivätkään, sinun on oltava varautunut, niin tietokoneellasi kuin mobiililaitteilla. F‑Secure Total tarjoaa kaiken tarvittavan verkkouhilta suojautumiseen. Tee verkko-ostoksesi, käytä internetiä yksityisesti, hallitse kaikkia salasanojasi ja striimaa verkkosisältöjä ilman huolta. Kokeile F‑Secure Totalia ilmaiseksi tänään.