Spamming är ett relevant problem för varje individuell e‑post- och internetanvändare. Via e‑post når bedragare ut till stora målgrupper med små resurser och eftersom mejl är en primär kommunikationskanal i till exempel företagsvärlden har spam blivit allt vanligare. Trots att bara en bråkdel av mottagarna skulle falla för bluffen kan spammingen leda till vinst samtidigt som den utsatte lider skada.
Låt oss inleda med att definiera begreppet spam. Kort och koncist innebär spam oönskade e‑postmeddelanden, eller så kallade skräpmejl, som ofta upplevs irriterande och onödiga. Målet med spam är att infektera mottagarens dator med ett virus eller få tag på den utsattes privata användarnamn, lösenord, bankkoder, eller andra sekretessbelagda uppgifter. Dessa typers e‑postmeddelanden landar i regel direkt i din skräppostmapp tack vare filtreringssystem i nutida e‑posttjänster. Även om filtren blir effektivare i takt med teknologins utveckling finns det ännu inte ett sätt att utrota spam totalt och vem som helst kan bli utsatt för det.
Det finns flera olika typers spam-meddelanden och stundvis är de även väldigt svårt att känna igen. Spam kommer ofta från utlandet men också inhemsk spam har blivit allt vanligare. Vi listar de vanligaste typerna av spam samt hur du känner igen dem.
Nätfiske (phishing)
Nätfiske, även kallat phishing, är en av de sorter som man ska vara ytterst uppmärksam på idag. Nätfiskets mål är att lura mottagaren till att ge privat information, till exempel bankkoder eller lösenord, genom att klicka på länkar eller bilagor i mejl. Smishing är ett liknande hot, men istället för e‑post använder bedragarna textmeddelanden, sociala medier eller andra plattformar för snabbmeddelanden.
Förfalskad avsändare
Typiska karaktärsdrag för spam-mejl är att avsändaren påstår sig vara din vän, någon annan bekant, ett statligt organ eller en tjänst du har användarkonto till. Meddelanden om att du till exempel har vunnit en tävling är också ett klassiskt exempel på spam.
Bluff om tekniskt stöd
Ett meddelande som indikerar att du har ett tekniskt problem kan vara fråga om spam. Du uppmanas ofta ringa till ett givet telefonnummer eller kontakta någon specifik stödtjänst. Avsändaren av dessa typers meddelanden sägs ofta vara stora och kända företag, till exempel Microsoft, men skickas egentligen från en bedragares förfalskade adress.
Skadlig kod (malspam)
Malspam innebär e‑postmeddelanden med skadlig kod som infekterar din dator. Det kan handla om bland annat spionprogram, trojaner, gisslanprogram eller så kallade keyloggers som gömmer sig i PDF-filer, Word-dokument eller PowerPoint-presentationer.
Reklam
Denna typ av spam-mejl är relativt självbeskrivande och handlar om felaktiga annonser som försöker få dig att köpa produkter eller tjänster som egentligen inte finns eller leder dig till virusbelagda hemsidor.
Beställningsfällor
Med hjälp av beställningsfällor luras konsumenter omedvetet till långa prenumerationer. Prenumerationen kan ske i samband med en tävling eller ett frågeformulär och det är ofta väldigt svårt att avsluta beställningen. Villkoren för dessa prenumerationer är vaga och även om de inte är bindande för konsumenten är det ändå många som betalar räkningarna.
När det kommer till spam är alla användare lika attraktiva måltavlor och offer. Vem som helst kan, och kommer antagligen att bli, utsatt för spam förr eller senare. Läs mer om våra konkreta exempel på varför spam är ett relevant problem också för dig.
Det är ännu omöjligt att totalt bli av med spam e‑post men med vissa grundläggande och enkla sätt kan du skydda dig från irrelevanta meddelanden. Visste du till exempel att du kan ändra på inställningarna i din e‑post så att den automatiskt filtrerar bort sådana mejl som du inte vill ha? Nedan finns fem steg som du kan följa för att skydda dig från spam och snabbt lägga märke till det om du blir utsatt.
Den första elektroniska skräpposten sägs ha skickats redan innan Internets uppkomst i det amerikanska ARPANET-nätverket i slutet på 1970-talet. Begreppet spam sägs komma från en sketch i humorserien Monty Python. I sketchen symboliserar ordet spam något som inte är önskat och används rent av som ett skällsord, vilket förklarar den vardagliga användningen av termen som något irriterande.
När mejl började bli ett allmänt kommunikationsmedel på 1990-talet och antalet användare växte var diverse mejltjänsters filtreringsfunktioner inte ännu lika välutvecklade som de är idag. Internetets bedragare har länge kunnat utnyttja e‑posten som spam-kanal, vilket har resulterat i otaliga mängder felaktiga mejl. Allt från forskare till bland annat Microsofts grundare Bill Gates har klurat på den än idag olösta ekvationen om att stoppa spam. Någon meningsfull lösning har ändå inte hittats och därför bör alla se till att själv fundera på och överväga vilka mejl som är relevanta att öppna och vilka inte.
Trygga din vardag och läs mer om våra 5 tips på hur du surfar säkert online!
Med F‑Secure Total skyddar du dina enheter från elakartade virus och skadliga länkar som gömmer sig i spam-mejl. Spam är tyvärr inte det enda onlinehotet du måste vara förberedd att tackla idag. Cyberkriminella kommer ständigt på nya hot både för din mobil och din dator. F‑Secure Total ger dig allt du behöver för att skydda dig online. Shoppa online, surfa privat, hantera alla dina lösenord och streama utan bekymmer. Prova F‑Secure Total gratis nu!