Ransomware krypterar filerna på datorn så att du inte kan komma åt dem utan en dekrypteringsnyckel. I utbyte mot dekrypteringsnyckeln krävs en utpressningskostnad, som ofta krävs i Bitcoins, en virtuell valuta som är svår att spåra.
Du kan råka ut för ransomware på olika sätt: genom att öppna en skadlig e‑postbilaga, besöka en smittad eller skadlig webbplats, genom att klicka på en smittad annons eller via oskyddade Wi‑Fi-nätverk. Du kanske inte ens inser att du înfekteras — tills dina filer är låsta, förstås.
Ja, ransomware för mobiler existerar både för iOS och Android och det ökar på grund av det stora antalet människor som använder dessa enheter.
Att ta bort ransomware kan vara knepigt och i vissa fall omöjligt efter att du har blivit infekterad. Därför är det viktigt att ha ett pålitligt antivirusprogram så att man inte blir infekterad. Du kan också vara förberedd genom att regelbundet ta säkerhetskopior så att du kan du återställa dina filer om skadan sker.
Det är ingen garanti att du får tillbaka dina filer genom att betala lösensumman. Du kan se om du hittar en dekrypteringsnyckel för den varianten av ransomware som du har blivit drabbad av online. Ett exempel är hjälpforumet Bleeping Computer som har information om flera olika ransomware.
Det är lättare att skydda sig mot ransomware än att ta bort det efter man blivit infekterad. F‑Secure Internet Security is är ett prisbelönt antivirusprogram för datorer, mobiltelefoner och surfplattor. Det skyddar inte bara mot ransomware-attacker och virus utan inkluderar också ett surfskydd och bankskydd. Du kan prova kostnadsfritt, inga betalkortsdetaljer behövs och du är inte förpliktad att köpa produkten efter provperioden.