Huijauspuhelut eivät ole uusi keksintö. Rikolliset ovat käyttäneet puhelimia huijaustensa välineenä jo kauan ennen internetin arkipäiväistymistä. Tekoälyn kaltaiset uudet teknologiat ovat tehneet entistä laajempien huijausten toteuttamisesta mahdollista. Nämä uudet työkalut ovat lisäksi tehneet huijauksista aiempaa vakuuttavampia ja tuottoisampia.
Verkkorikolliset hyödyntävät erityisesti generatiivista tekoälyä luodakseen aidolta kuulostavia puheluita. Näin generatiivinen tekoäly ja äänen kloonaus ovat tehneet huijausten tunnistamisesta vaikeampaa. Tällaiset huijaukset tulevat vain lisääntymään samalla, kun tekoälytyökalut tulevat yhä useampien käyttöön ja muuttuvat helppokäyttöisemmiksi.
Verkkorikolliset höytyvät generatiivisestä tekoälystä, koska he voivat luoda entistä vakuuttavampia huijauspuheluita aiempaa suuremmassa mittakaavassa. Tähän asti huijarien hyökkäykset ovat olleet yleisluontoisia ja helposti tunnistettavia. Esimerkiksi monissa tietojenkalasteluviesteissä vain saajan nimi on vaihdettu. Tekoälyn ansiosta huijarit voivat entistä helpommin generoida yksilöllisiä huijauspuheluita ja ‑viestejä, jotka on räätälöity tiettyä kohdetta varten.
Generatiivisen tekoälyn avulla huijarit voivat luoda lyhyestä nauhoitteesta hyvinkin vakuuttavaa ääntä ja laittaa sen sanomaan, mitä ikinä haluavatkaan. Tekoälyllä luotu ääni voi muistuttaa hyytävän paljon oikeaa henkilöä, kuten perheenjäsentäsi. Kun mukaan sekoitetaan vielä nopeaa toimintaa vaativa viesti, tekoälyhuijauksen uhri ei välttämättä ehdi epäillä huijausta, vaikka tuntisikin monet rikollisten käyttämät temput.
Yhdysvaltain kauppakomission (FTC) mukaan toiseksi henkilöksi tekeytyminen on yksi yleisimmistä huijauksista. Tällaiset huijaukset veivät isoimman siivun vuonna 2022 huijareille menetetystä 8,8 miljardin dollarin saaliista. Tämä summa tulee luultavasti vain kasvamaan tekoälyn kehittyessä ja yleistyessä. Jo vuoden 2022 tilastot kuluttajien menettämistä rahoista kertovat yli 30 prosentin kasvusta edelliseen vuoteen verrattuna.
Toisen henkilön äänen väärentämiseen tarvitaan vain muutaman sekunnin pätkä, eikä internetissä ole pulaa hyödynnettävästä materiaalista. Esimerkiksi sosiaalinen media on oikea kultakaivos verkkorikollisille, sillä se on täynnä videoita, joista ammentaa ihmisten puhetta huijauksia varten. Verkkorikolliset voivat hyödyntää myös ihmisten vastaajaan jättämiä nauhoituksia tai soittaa sinulle suoraan saadakseen näytteen äänestäsi.
Huijaukset, joissa hyödynnetään äänen kloonausta ovat vain yksi esimerkki, miten rikolliset hyödyntävät tekoälyä huiputtaakseen uhrejaan. Tekoäly on luonut täysin uusia verkkohuijauksen muotoja, mutta sillä voidaan tehostaa myös perinteisempiä huijauksia, kuten tietojenkalastelua ja identiteettivarkauksia. Varo näitä yleisiä tekoälyhuijauksia:
Sinulla ei tarvitse olla valtavaa pankkitiliä päätyäksesi huijauksen kohteeksi internetissä. Kuka tahansa on houkutteleva verkkorikollisuuden uhri, olipa kyseessä hakkerointi, identiteettivarkaus, haittaohjelmien levittäminen tai huijaaminen väärännetyllä tekoälyäänitteellä. Noudata näitä ohjeita ja vältä verkkohuijaukset:
Äänihuijauksiin ja muuhun rikolliseen toimintaan käytetty tekoäly kehittyy jatkuvasti ja on entistä hienostuneempaa sekä edistyneempää. Onneksi myös työkalut tekoälyn väärinkäytön torjumiseksi kehittyvät. Sen lisäksi, että osaat olla varuillasi tekoälyhuijauksien varalta, suojaa laitteesi haittaohjelmilta palkitulla virustorjunnalla kuten F‑Secure Totalilla.
Verkkorikolliset pystyvät moneen muuhunkin kuin vain väärentämään perheenjäsentesi ja ystäviesi ääntä huijatakseen sinua. Myös haittaohjelmat, hakkerointi, tietojenkalastelu sekä identiteettivarkaus uhkaavat rahojasi ja laitteitasi. F‑Secure Total ja sen tehokas virustorjunta auttavat pysäyttämään haittaohjelmat ja tunnistamaan vaaralliset verkkosivut. Totalin VPN sekä työkalut salasanojen hallintaan ja henkilöllisyytesi suojaamiseen pitävät sinut turvassa internetissä. Kokeile F‑Secure Totalia ilmaiseksi.