London voor Nederlanders

Ik krijg regelmatig de vraag: wat zijn je beste tips voor London van Nederlandse vrienden en kennissen, dus ik dacht ‘laat ik alles eens op een rijtje zetten’. Deze tips gaan ervan uit dat je van boeken, kleren, winkelen, museums en eten & drinken houdt en dat je waarschijnlijk al een paar keer in London bent geweest en de meest toeristische dingen al wel gezien hebt.

De basics 

Als je een smartphone hebt, download dan de Citymapper app (iOS en Android). Heel veel Londenaren gebruiken deze om uit te vogelen hoe je al wandelend, met de fiets, bus, metro, auto of taxi (of zelfs per jetpack) van A naar B komt.

Wandelen is vaak de leukste en soms zelfs de snelste manier om in centraal London te zien met voor mij de bus op nummer 2. De bus is makkelijker dan de meeste mensen denken, en voor korte afstanden vaak sneller dan de metro. Gebruik Citymapper om de makkelijkste route, lokale bushaltes en je eindhalte te vinden. Een Travelcard of een Oyster Card (een soort OV chipkaart) is de makkelijkste optie: kies de eerste als je geen plannen hebt om binnenkort nog een keer te komen, de tweede als je wel plannen hebt om vaker te komen.

De grote ketens qua koffie (Starbucks, Costa, Nero) en fast food (McD etc) hebben vaak gratis wifi, net zoals de meeste grote winkels.

Voorbereiding

Feest is nog het meest, wat komt of is geweest! Onder dat motto een aantal boeken die ik vaak gebruik en kan aanraden:

London Style Guide, een heerlijke snuffelgids met tips voor allerlei wijken in London, en die tips zijn heel erg goed; ook een heerlijk koffietafel boek om voor en na de tijd te lezen.

London Design Guide, wordt jaarlijks helemaal opnieuw uitgebracht, is een must voor iedereen die van design houdt, met veel leuke adresjes.

London Food Lover’s Guide, voor elke serieuze foodie, ingericht per cuisine, met korte uitleg en veel veel winkels.

De Time Out London is een gratis tijdschrift dat elke dinsdag uitkomt (kijk dinsdagochtends bij grote metrostations, daar wordt ‘ie gratis uitgedeeld), en de website voor London heeft alle up to date tips over restaurants, winkels (inclusief pop-ups en sample sales), museums & things to do etc.

De wekelijkse Le Cool London newsletter heeft tips voor uitjes, tentoonstellingen, muziek etc, alles nog cooler dan cool. De Londonist is een blog voor echte London-liefhebbers.

Winkelen

Regent Street is waarschijnlijk een van de beste winkelstraten van de wereld: er zit van alles op, en de laatste jaren zijn er veel interessante winkels bijgekomen. Een volledige lijst op de website, maar o.a. J. Crew, Uniqlo, COS, Anthropologie, Banana Republic, Burberry, een hele grote H&M, natuurlijk de beroemdste Engelse speelgoedwinkel Hamleys (success, het is daar een gekkenhuis!), United Nude schoenen etc etc etc.

Vlakbij Regent Street is het mooiste warenhuis van heel London: Liberty. Yep, die van de Liberty print. Een harstikke mooi gebouw, met binnen een fantastisch assortiment sjaals, designer tassen en kleding, huiswaren, beauty, chocola en papierwaren. Een aanrader.

Oxford Street is de langste en grootste winkelstraat in London, ik ben er zelf niet zo weg van, behalve dan van twee winkels: Selfridges, weer een fantastisch warenhuis, met verdieping na verdieping heerlijke mode, lingerie, een mooie foodhall, en meer beauty dan iemand ooit nodig heeft. En ik ben ook dol op de grote John Lewis met in de kelder een Waitrose supermarkt, handig voor een flesje water en wat snel te eten.

Covent Garden is niet meer de toeristentrap die het ooit was, nu zitten er leuke restaurants in Covent Garden zelf, met dichtbij op Long Acre Stanfords de reisboekhandel, een Muji (een echte aanrader als je van Japans minimalistische dingen houdt), en een TK Maxx (een soort ramsj voor kleren, soms kun je er hele goede koopjes krijgen). Qua eten is Shake Shack een aanrader als je een snelle hap wilt maar iets beter dan McD, of Balthazar als je wilt lunchen/brunchen/dineren zoals de jet set, het is een klein stukje Amerikaans-Parijs in London.

Voor alle eten Japans (denk snoep, instant ramen, maar ook take away sushi) is de Japan Centre een must (op Shaftesbury Avenue, vlakbij Piccadilly Circus), Waterstones is mega groot op Piccadilly, en Foyles op Charing Cross Road is net een nieuw pand betrokken en is ook een heerlijke boekwinkel. De mooiste boekhandel is Daunt books op Marylebone High Street, een sjeike straat een paar minuten wandelen ten noorden van Selfridges.

Dover Street Market is absoluut geen markt, maar een designer clothing concept store. Als je van designer kleding houdt is dit je adres! Om de hoek hiervan is Bond Street, waar alle grote designer en juweliersmerken hun winkels hebben.

Musea

De meeste grote musea zijn gratis en mijn favorieten zijn (in willekeurige volgorde): British Museum, de National Gallery, het Victoria and Albert, Science Museum, en de Natural History Museum. Voor speciale tentoonstellingen moet je vaak betalen, maar de musea zelf zijn gratis. Het Sir John Soane museum is een fantastisch klein museum, niet gratis maar heel erg de moeite waard. De Tower of London is ook het geld waard: hier ligt zoveel geschiedenis van London EN ze hebben de kroonjuwelen. Tip: elk uur zijn er gratis rondleidingen van een echte Beefeater.

Koffie

London is mega-serieus qua koffie momenteel. Mijn favoriet is Timberyard nabij Old Street (nu ook vlakbij Covent Garden EN ze hebben ook heerlijke thee en gebakjes), maar overal zijn heerlijke stekjes te vinden, vaak met wifi. Hier is een overzicht op London Best Coffee.

Eten

Overal in London vind je Pret-a-Manger, EAT, POD en Apostrophe waar je voor redelijk weinig geld een sandwich en wat te drinken kunt halen. Ook vind je steeds meer Tesco’s, Sainsbury’s en Waitroses, supermarkten die ook goed zorgen voor de lunch.

Als je van Japans eten houdt, is Koya een aanrader; Abeno en zuster restaurant Abeno Too, vlakbij Leicester Square hebben heerlijk okonomiyaki (een soort pannenkoek); als je van ramen houdt zijn Shoryu (eentje zit dichtbij het Japan Centre), Kanada-ya en Ippudo aanraders.

Hawksmoor is voor echte vleesliefhebbers, The Delaunay is een van de beste en meest populaire plekken voor ontbijt en brunch (niet goedkoop, maar het helemaal waard, vlakbij Covent Garden), Wahaca (oa dichtbij Covent Garden) heeft goed en redelijk geprijsd voor Londonse begrippen dan Mexicaans eten.

Donderdag/Vrijdag/Zaterdag is Borough Market vlakbij London Bridge een heerlijke plek om rond te struinen (kom vroeg, rond 9 uur, want het wordt heel druk rond 11 uur), en voor de iets meer avontuurlijker persoon is er ook Brixton Market, met heel heel veel lekker eten.

Twee dingen die goed zijn om te weten: het is heel normaal in London om te wachten in een rij tot er een tafel vrijkomt als je geen reservering hebt gemaakt, vaak wordt het wachten gebruikt om alvast even bij te kletsen. Ook wordt er bijna altijd verwacht dat je bij de deur wacht als je ergens binnenkomt tot iemand van de staf je een tafel aanwijst.

PinterestTwittertumblrEmail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>